Cistitis

NAZIV : Bakterijska infekcija mokraćnog mjehura

LATINSKI NAZIV: cystitis

UČESTALOST

Cistitis je češći u žena zbog anatomski kraće uretre što olakšava prodor bakterija u mokraćni mjehur, te zbog blizine otvora uretre i anusa.

Cistitis je najčešći u populaciji seksualno aktivnih žena u dobi od 20 – 50 godina (honey-moon cistitis) što upućuje na ulogu seksualnih odnosa u razvoju upale donjih mokraćnih puteva. U muškaraca je cistitis u pravilu rijedak, a ako i postoji treba posumnjati na mogući anatomsku anomaliju mokraćnog sustava.

Kod starijih osoba rizik od razvoja cistitisa je velik, s učestalošću od čak 33 na 100 osoba.

SIMPTOMI 

Početak bolesti je obično nagao. Cistitis u pravilu izaziva slijedeće simptome:

- učestalo mokrenje malih količina urina

- pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju

- neugodan ili jak miris mokraće

- bolno mokrenje

- neodgodivu potrebu za mokrenjem

- potrebu za mokrenjem noću

- promijenjenu boja mokraće (zamućena mokraća)

- ponekad krv u mokraći

- bol u leđima.

 Temperatura obično nije povišena.

ŠTA JE UZROKUJE

Cistitis je najčešće uzrokovan gram-negativnom bakterijom E.coli (80% uroinfekcija).

I neke druge bakterije kao što su Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, rijeđe Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Staphylococcus saprophyticus, Streptococcus agalactiae, a vrlo rijetko Haemophilus influenzae tip B, anaerobi, salmonele, šigele i kampilobakter mogu prouzrokovati cystitis.

Virusi također mogu uzrokovati uroinfekcije, posebno mokraćnog mjehura.

RIZIČNE GRUPE

Cistitis je češći kod žena, a najčešći je u populaciji seksualno aktivnih žena u dobi od 20 – 50 godina.Kod muškaraca cistitis je u pravilu rijedak, a ako i postoji treba posumnjati na mogući anatomsku anomaliju mokraćnog sustava.

Kod starije populacije je povećan rizik od razvoja cistitisa zbog nepotpunog pražnjenja mjehura povezanog sa stanjima kao što su benigna hiperplazija prostate (BPH), prostatitis i suženja uretre.

 DIJAGNOZA

Urin se uzima tehnikom srednjeg mlaza, pri čemu se spolovilo temeljito opere i u sterilnu bočicu se uzima samo srednji mlaz mokraće. Najbolje je uzeti prvi jutarnji uzorak urina pri čemu je urin najkoncentriraniji te je i mogućnost dokazivanja bakterija u urinu najveća. U urinu se analiziraju leukociti (bijela krvna tjelešca) koja upučuju na upalu ili eritrociti (crvena krvna zrnca).

 Poželjno je uzeti antibiogram ( izolira se bakterijski uzročnik i određuje osjetljivost prema antibioticima)

 TRETMAN

Blagi slučajevi akutnog cistitisa mogu nestati spontano bez liječenja, mada treba biti uvijek oprezan zbog mogućnosti širenja infekcije na bubrege (razvoja pijelonefritisa), što je često kod starijih bolesnika.

 Zbog visoke smrtnosti u starijoj populaciji, preporučuje se brzo započinjanje liječenja.

U liječenju se najčešće koriste sljedeći antibiotici: trimetoprim-sulfametoksazol (ili kotrimoksazol), nitrofurantoin, amoksicilin (sam ili u kombinaciji s klavulanskom kiselinom), cefalosporini, fluorokinoloni.

U toku antibiotskog liječenja važno je pridržavati se liječničkih uputa i ne prekidati antibiotsku terapiju odmah kad se osjeti poboljšanje, jer će se upala vratiti, a postoji i opasnost od razvoja otpornosti bakterija na antibiotik.

Potrebno je piti mnogo tekućine(najmanje osam čaša) kao što je voda, sok od jabuke, sok od brusnice, čaj od uve. Posebno se preporučuje pijenje čajeva od brusnice s obzirom da je dokazano djelovanje koje smanjuje adherenciju E.coli na epitel mokraćnog sustava.

KOMPLIKACIJE

 - Širenja infekcije na bubrege (razvoja pijelonefritisa), što je često kod starijih bolesnika.

- Kronični cistitis ili cistitis koji se stalno ponavlja treba temeljito liječiti zbog mogućnosti infekcije bubrega (pijelonefritis).

- Uučestala infekcija urinarnog trakta

 

PREVENCIJA

Postoje jednostavni savjeti pomoću kojih osoba može smanjiti rizik od razvoja upale mokraćnog mjehura.

• Pijte mnogo tekućine, posebno vode.

• Redovito mokrite.

• Nakon obavljene nužde žene bi se trebale obrisati u smjeru od uretre prema anusu da bi spriječile unos bakterija iz debelog crijeva u mokraćnu cijev.

• Održavajte higijenu spolovila.

• Nakon spolnog odnosa ispraznite mjehur da bi smanjili mogućnost razmnožavanja bakterija.

• Izbjegavajte preagresivne sapune koji mogu djelovati iziritirati sluznicu mokraćne cijevi.


Podijelite ovaj članak

Printaj

Baner
Baner
Baner