Afte

Aftozna upala usne šupljine (Stomatitis aphthosa) manifestira se malim sivo-bijelim ili žućkastim mjehurićima (aftama), koje nastaju na sluznici pocrvenjeloj od upale. Pod aftama se podrazumijevaju gljivice na sluz nici usta, odnosno u usnoj šupljini. Afte se javljaju kao vrlo bolni upalni mjehurići na jeziku, usnama, na sluznici obraza, na mekom nepcu, nepčanom luku i desnima. Ako se afte ozlijede nastaju male ranice, čeljusne limfne žlijezde bolno nabreknu, pljuvačka se pretjerano izlučuje, a nerijetko je pojava popra ćena temperaturom i lošim općim stanjem. U težim slučajevima čak se pomišlja na slinavku, ili šap, stočno oboljenje koje se lako prenosi neposrednim dodirom, ili mlijekom, maslacem i sirom.

 

 

 

Simptomi

Simptomi

 

gnojne, bolne ranice, žute ili sive boje, okružene nježnim svjetlo crvenim rubom; najčešće se javljaju sa unutrašnje strane obraza i usana, na jeziku, na dnudesni ili mekom nepcu; ponekad se javljaju gnojne ranice.

 

lječenje

Liječenje ljekovitim biljem


Za liječenje afti koristimo topli čaj od kamilice ili kadulje kojim izapiramo usnu šupljinu. Također treba piti čaj od maslačka (Taraxacum officinale) ili nanositi obloge koje ćemo namakati u čajevima od nevena (Calendula oficinalis).

 

ishrana


Ishrana


Opšte liječenje ishranom treba da ima za cilj podsticanje odbrambenih snaga organizma. Uz zdravu prirodnu hranu uzimati ve like količine vitamina C, vitamina B, folne kiseline, željeza i cinka. Svaki dan piti jogurt sa živom kulturom jer sadrže bakterije, koje mogu održavati zdravlje u organizmu. Ne jesti hranu sa začinima koji mogu nadraživati usnu šupljinu.

Više iz ove kategorije: « Ciroza Gripa »

Ljekovita bilja

listaljekovitihbiljam

lijecenjebolsteljekovitimbiljemm

Baner
Baner
Baner