Artritis

Svako akutno ili hronično oboljenje zglobova, nezavisno od vrste uzročnika koji izaziva proces upale je artritis. Postoji reumatski i infektivni artritis. Reumatolozi govore o akutnom i hroničnom artritisu. Reumatski artritis se javlja kod relativno mladih osoba i posljedica je poremećaja u imunološkom sistemu, pa bijela krvna zrnca iz nepoznatih razloga napadaju pojedine zglobove i izazivaju zapaljenje membrane koja oblaže hrskavicu.Reumatski artritis počinje na zglobovima ruku i nogu, a tokom vremena bolest zahvata zglobove stopala, koljena, laktove i ručne zglobove. Postoji još gihtični artritis, psoriatični artritis, juvenilni reumatoidni artritis i artritis izazvan psorijazom.

 


Simptomi

mjesta zahvaćena artritisom su bolna, crvena, natekla i topla; simptomi reumatskog artritisa uvijek se javljaju simetrično: obadvije ruke, oba koljena, oba ramena; prsti na rukama i nogama dobivaju izgled “kobasice”, a nokti podložni zapaljenju i zanokticama.


Liječenje ljekovitim biljem

Djelotvorne biljke za liječenje artritisa su:

lucerka, korijen čička (Arctium lappa), korijen gaveza (Symmphytum officinale), kopriva (Urtica dioica), kora bijele vrbe (Salix alba), koja smanjuje bol u zglobovima. Uz to vršiti masažu bolnog mjesta maslinovim uljem.


Ishrana

Preporučuju se namirnice koje su bogate folnom kiselinom kao što su sočivo, grašak, ječam, soja, bijeli i crni luk, riba (pastrmka, tunj, sardina i skuša), ulje masline, avokada,oraha i sjemenki. Jesti proizvode od soje i namirnice koje eliminišu mokraćnu kiselinu (lišće maslačka, peršuna i lucerke). Piti oko 4 litra

vode i sokova od voća i povrća. Izbje gavati namirnice koje mogu izazvati alergijske reakcije koje vode artritisu, kao i kahvu, čaj sa kofeinom, šećer.

Ljekovita bilja

listaljekovitihbiljam

lijecenjebolsteljekovitimbiljemm

Baner
Baner
Baner